- Tradisjonell mat har aldri vært mitt store talent. Jeg har aldri kokt kjøtt før, så det var kanskje på tide å gjøre et forsøk. Jeg søkte rundt på nettet og fant flere oppskrifter som jeg blandet slik at de passet med innholdet i mitt kjøleskap/matskap.
Det er et par ting jeg ikke er så glad i med den tradisjonelle frikasseen, og det er alt fettet og beina som følger med, så dette måtte jeg gjøre noe med før servering. Jeg er heller ikke stor fan av overkokte grønnsaker, og bestemte meg derfor for å koke grønnsakene i egen kjele.
I mitt forsøk på å være en god husmor og lage søndagsmiddag endte jeg opp med å bruke denne oppskriften, som er en miks av flere oppskrifter jeg fant på nettet. Kjøttet kokte jeg ferdig på formiddagen, og la på en tallerken med folie over til jeg var klar til å lage ferdig middagen. Jeg kunne godt ha brukt mer salt og pepper, men ellers smakte det fortreffelig! Salt og pepper ble da påført litt ekstra av på tallerkenen.
Ingredienser:
- Kjøtt/kjøttkraft
- 1,3 kg lammekjøtt (med bein - BOG)
- 1,3 l kokende vann
- 1 terning kjøttbuljong
- 1 ts salt
- 10 Hele pepper
- 4 Charlottløk - delt i 2
- Grønnsaker
- 3 gulrøtter gulrøtter i biter (200g)
- 1/2 kålrot (150g)
- 1 purre i ringer (200g)
- 1/2 broccoli (150 g)
- Persille
Lys saus:
- 3 ss Smør
- 3 ss hvetemel
- 8 dl kraft (fra kjøttet og grønnsakene)
- salt + pepper
- 1 dl fløte
Framgangsmåte
Kjøtt/kjøttkraft
Vann og lammekjøtt kokes opp. Kokes i ca 2 minutter og skummes av.
Sett ned varmen, tilsett salt, pepper og charlottløk og la dette kjøttet trekke/putre til det er helt mørt og slipper benet. Dette tar ca. 1 1/2 time. Ikke la kjøttet fosskoke for da vil det bli hardt, tørt og tråete.
Løft det møre kjøttet opp av kraften og legg det over på et fat el.l. Kraften skal brukes til grønnsakene.
Dekk kjøttet med folie slik at det ikke tørker ut. Skjær gjerne det ferdig kokte kjøttet av beina og fjern fettet før du varmer det i sausen.
Grønnsaker
Sikt kraften med en fin sil, og kok de rensede, vaskede og pent oppskårede grønnsakene i lammekraften. Legg i de grønnsakene som trenger lengst tid først. Legg de sammen med kjøttet mens du lager sausen.
Grønnsaker
Sikt kraften med en fin sil, og kok de rensede, vaskede og pent oppskårede grønnsakene i lammekraften. Legg i de grønnsakene som trenger lengst tid først. Legg de sammen med kjøttet mens du lager sausen.
Lys saus:
Smelt smøret i en en kasserolle og rør inn melet. Spe med den varme kokekraften under omrøring. Tilsett fløte, kok opp og smak sausen til med salt og pepper.
Smelt smøret i en en kasserolle og rør inn melet. Spe med den varme kokekraften under omrøring. Tilsett fløte, kok opp og smak sausen til med salt og pepper.
Varm kjøtt og grønnsaker i sausen og legg på fat. Toppes med frisk persille.
Server med kokte poteter.
Dette var nok mat til å fryse ned halvparten - så da blir det lammefrikasse igjen litt senere i høst!
Dette var nok mat til å fryse ned halvparten - så da blir det lammefrikasse igjen litt senere i høst!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar